Kilpapurjehdus ja sen kisat maailmalla

Home / Blog / Kilpapurjehdus ja sen kisat maailmalla

Kilpapurjehdus ja sen kisat maailmalla

Kilpapurjehdus on urheilulaji, joka ei varmasti katoa mihinkään niin kauan kuin maailmassa riittää merta ja tuulta. Tässä artikkelissa teemme pikaisen katsauksen eräisiin maailman suurimmista ja arvostetuimmista purjehduskilpailuista.

Myös vedonlyönti on mahdollista purjehduskilpailujen suhteen. Moni penkkiurheilija on törmännyt lajiin lähinnä olympialaisten kautta, mutta vedonlyöntiä ei silti pidä turhaa kavahtaa. Vaikka lajituntemus onkin kieltämättä suureksi avuksi vetoja asetettaessa, voi jo pelkästään kertoimiin tutustumalla saada hyvän perustuntuman kuhunkin kilpailuun. Tervetuliaisbonus voi olla varsin edullinen tapa aloittaa vedonlyönnin harrastus kilpapurjehduksessa.

America’s Cup
Tämä kilpailu, joka järjestetään nykyisin neljän vuoden välein, ei ole merkittävä ainoastaan purjehduksen maailmassa, vaan sillä on laajempaakin merkitystä urheilun saralla. America’s Cupin voittajalle jaettava ”Auld Mug” -nimelläkin tunnettu palkinto on nimittäin maailman vanhin kansainvälisen urheilun palkintopokaali.

Kilpailua on purjehdittu jo vuodesta 1851 lähtien, tosin toinen kisa käytiin vasta 1870. Tuolloin palkinto meni kuunarille nimeltään America. Ensimmäinen kisa purjehdittiin Englannin etelärannikolla sijaitsevan Wightsaaren ympäri. Vuosien varrella kilpailut ovat keskittyneet lähinnä Yhdysvaltain itäiselle rannikolle, mutta 2000-luvulla myös Espanja on saanut isännöidä kisoja kahdesti. Seuraavan kerran America’s Cupista taistellaan tyrskyissä 2021, tällä kertaa Australian Aucklandissa.

America’s Cupin kaikkien aikojen menestynein seura on New York Yacht Club, joka on vienyt Auld Mugin nimiinsä peräti 25 kertaa: kilpailu oli sen täydellistä hegemoniaa aina 1980-luvulle saakka.

Centomiglia
Syyskuussa vuosittain järjestettävä Centomiglia (kirjaimellisesti ”sata mailia”) ei ehkä ole kaikkein suurin purjehdustapahtuma, mutta ansaitsee mielestämme maininnan sen upean pittoreskin miljöön ansiosta – kyse on nimittäin Italian Gardajärvellä järjestättävästä kilpailusta. Ensimmäinen Centomiglia käytiin vuonna 1951 17 veneen voimin.

Kisaa järjestää edelleen Circolo Vela Gargnano -purjehdusseura, joka myös vei kaikkien aikojen ensimmäisen kilpailun nimiinsä Airone-nimisellä venellä. Siinä missä moni muu purjehdustapahtuma ei ehkä paikan päällä ”nautittuna” tavallisesta turistista tunnu järin kummoiselta, tarjoaa Centomiglia paljon myös kisan aikaan paikalle saapuvalle oheistapahtumiensa myötä.

Phuket King’s Cup Regatta
…tai lyhyemmin vain King’s Cup, on Thaimaan Phuketissa vuosittain järjestettävä purjehduskilpailu. Regatta sai alkunsa vuonna 1987 Thaimaan kuninkaan 60-vuotisjuhlien kunniaksi. Alkujaan siihen osallistui melko kirjava kattaus erilaisia aluksia – mukana oli jopa purjelautailijoita.

Viikon mittainen tapahtuma on sittemmin noussut maailman suurimpien purjehduskilpailujen joukkoon, ja sen järjestäjänä ja suojelijana toimii muun muassa Thaimaan kuninkaallinen laivasto. Regatan monipuolisuus on kuitenkin edelleen King’s Cupille leimallista, sillä esimerkiksi F1-veneet ovat mukana omassa kilpailusarjassaan.

Volco Ocean Race
Aiemmin Whitbread Round the World Race -nimellä tunnettu purjehduskilpailu on todellinen koitos. Alun perin Royal Navy Sailing Associationin ideoima kilpailu järjestetään kolmen vuoden välein ja sen reitti kulkee vaatimattomasti maailman ympäri. Kilpailureitti on vuosien saatossa muuttunut hieman, mutta pääsääntöisesti kisa starttaa syksyisin Euroopasta ja reitti etenee itää kohti.

Ensimmäinen Volvo Ocean Race starttasi neljän etapin kilpailuna Englannin Portsmouthista vuonna 1973 17 venekunnan voimin. Voittajaksi selvisi meksikolainen Sayula II -vene. 2000-luvulla kilpailun etappimääränä on ollut joko 9 tai 10. Matkaan lähdettiin ensi kertaa Englannin ulkopuolelta vuonna 2005, jolloin lähtöpaikkana toimi Espanjan Vigo. Jo edellisessä kisassa maalipaikka oli vaihtunut Englannista Saksan Kieliin.