Noin

Home / Noin

Noin

Promeripelastus.fi – Suomen johtava purjehdusportaali


 

Promeripelastus.fi kokoaa yhteen saman sivuston alle mielenkiintoisimmat purjehdukseen ja muihin suuriin venekisoihin liittyvät uutiset, tapahtumat, ilmiöt, ihmiset ja infopaketit. Pyrkimyksemme on luoda Suomen kattavin portaali, jossa keskitytään veneurheiluun, pääasiassa purjehdukseen, niin maamme vesillä, Euroopassa kuin koko maapallonkin mittapuulla. Sivua ylläpitää purjehduksen asiantuntijatoimittajat, joiden tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä purje- ja veneilylajeille. Toimintamme on siis täysin vapaaehtoista, eikä kenellekään sivustoa pyörittävälle henkilölle makseta minkäänlaista korvausta.

Länsirannikkoa lukuunottamatta purjehtiminen on hyvin pieni laji Suomessa niin harrastajamäärältään, kuin katsojamäärinkin mitattuna. Keskitymme teksteissämme pääasiassa kilpapurjehdukseen, emmekä siis käsittele juurikaan vapaa-ajan veneilytoimintaa. Maamme kilpapurjehduksesta ja -veneilystä vastaavan Suomen Purjehdus ja Veneily -liiton (SPV) mukaan Suomessa on 60 000 liittoon rekisteröitynyttä harrastajaa, joista vain pieni osa on urheilijoita. Purjehtiminen arvokisoissa on usein vedonlyönnin kannalta hyvin ennalta-arvaamaton laji ja Casinohuoneen kampanjakoodi 2016 tuokin lisäjännitystä ylimääräisten pelivarojen muodossa pelaamiseen. Kilpapurjehtiminen vaatii todella hyvää yleiskuntoa ja vartalonhallinnalla on lihaskunnon ohella suuri merkitys veden päällä suoritettavissa lajeissa menestymisessä. Kansainvälisellä tasolla kilpailutoimintaa säätää ja valvoo Kansainvälinen Purjehtijaliitto ISAF (International Sailing Federation).

Purjehdusta ja veneilyä vähänkään seuraavat tietävät, että lajeissa on eri vene- ja jollaluokkia, jotka kilpailevat keskenään. Erilaisia jollaluokkia purjehduksessa on esimerkiksi 49er, E Scow sekä muun muassa olympialaisista tuttu Finnjolla. Veneurheilussa taas Suomessa kilpaillaan etenkin GT30- ja F1-luokissa, josta jälkimmäisestä on tullut useina vuosia kansainvälistäkin menestystä. Viimeisin suomalainen maailmanmestari on kaksinkertainen tittelinhaltija Sami Seliö (MM-kultamitalisti vuosimallia 2007 ja 2010). Myös purjehduksessa suomalaisurheilijat ovat kesäolympialaisten kestomenestyjiä: Jyrki Järvi ja Thomas Johanson toivat Sydneyn vuoden 2000 kisoista maallemme viimeisimmän kultamitalin 49er-luokassaan, kun taas Lontoossa 2012 jopa kaksi kolmesta koko kisojen aikana saavutetuista mitaleista tuli purjehduksesta, kun Tuuli Petäjä nappasi RS:X-luokan hopeaa ja Silja Kanerva, Silja Lehtinen ja Mikaela Wulff toivat pronssimitalin Suomelle Elliott 6m -sarjan kisassa. Kaiken kaikkiaan Suomi on saavuttanut kesäolympialaisten historian aikana yhteensä 11 mitalia, joista kaksi ovat kultaisia, kaksi hopeisia ja seitsemän pronssisia. Rion 2016 kisojen jälkeen maamme sijoitus kesäolympialaisten purjehduksen mitalitaulukossa on 19. Olympialaisissa purjehdus nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1900.

Veneilyn, purjehduksen ja oikeastaan kaikenlaisen vedessä liikkumisen historia alkaa jo ihmiskunnan syntyajoista, mutta todennäköisimmin kilpapurjehtiminen on saanut alkunsa 1600-luvulla Hollannissa. 1720 perustettiin maailman ensimmäinen pursiseura (yacht club), jonka jäsenet keskittyivät nimenomaan kilpailemaan vesillä veneidensä nopeuksilla. On myös todisteita, että Venäjällä vuonna 1718 perustettu Neva Yacht Club olisi maailman ensimmäinen pursiseura, mutta onkin hyvin vaikeaa todistaa, kummassa seurassa kilpatoiminta on aloitettu ensimmäisenä. Vuonna 1844 perustettu New York Yacht Club on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva pursiseura ja seuran varhaishistoriaan liittyykin olennaisesti erään tänäkin päivänä tunnettu purjehduskisa. Myöskään ei ole tarkkaa tietoa, koska alettiin säännöllisesti järjestämään purjehdus- tai veneilykilpailuja. Vuonna 1973 tosin startattiin Whitbread Round the World Yacht Race, historian ensimmäinen joukkuepurjehduskilpailu maapallon ympäri. Ensimmäiseen kisaan osallistui 17 venekuntaa ja yhteensä 167 miehistön jäsentä. Kilpailua alettiin järjestämään säännöllisesti kolmen vuoden välein ja nykyään tuo arvostettu kilpailu tunnetaankin nimellä Volvo Ocean Race.

Purjehdus- ja venekisaa kutsutaankin yleismaailmallisesti termillä regatta. Sana tulee todennäköisimmin venetsian kielen sanasta regata, joka tarkoittaa suomeksi ”kilpailua mestaruudesta”. Suomella on kansainvälisellä tasolla hyvä maine: kuuluisa Hangon regatta houkuttelee paikalle vuosittain purjehtijoita ympäri maailmaa ja kesällä 2015 Raumalla järjestettiin 2,4 mR -luokan MM-kilpailut, johon otti osaa yhteensä 102 purjehtijaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Yhdysvalloista, Alankomaista ja monista muista valtioista.