Parhaat Tulokset

Home / Parhaat Tulokset

Parhaat Tulokset

Aikamme parhaat – purjehduksen olympiamenestyjät ja heidän tarinansa

Purjehdus on yksi vanhimmista kesäolympialajeista. Lajin piti olla jo historian ensimmäisien kisojen kisaohjelmassa Ateenassa 1896, mutta huonojen olosuhteiden vuoksi kisatapahtumat jouduttiin perumaan. Tästä eteenpäin, eli vuodesta 1900 lähtien purjehdus on ollut virallisena lajina jokaisissa kesäkisoissa lukuunottamatta 1904 St. Louisin olympialaisia. Kaikkien aikojen menestynein maa purjehduksessä on Iso-Britannia, jolla on vuoden 2016 kisojen jälkeen kasassa 59 mitalia, joista 28 on kultaisia. Suomi on tilaston 19. kahdella kullalla, kahdella hopealla ja seitsemällä pronssilla.

Aikojen saatossa veneluokkia olympialaisissa on nähty useita kymmeniä, mutta viimeisimmissä kisoissa eli Rion 2016 kesäolympialaisissa purjehduksen kisatapahtumia oli tasan kymmenen, joista Nacra 17 -luokassa kilpailtiin sekajoukkueittain. Satoja purjehtijoita osallistuu näihin neljän vuoden välein järjestettäviin arvokisoihin ja me promeripelastus.fi:llä haluamme avata hieman muutaman lajinsa parhaan menestystarinaa, uran alkuvaiheita ja saavutuksia.

Dorian van Rijsselberghe

Alankomaalainen van Rijsselberghe on yksi nykyajan menestyneimmistä kilpapurjehtijoista. Mies voitti RS:X-luokan olympiakultaa sekä Lontoossa 2012 että Riossa 2016 ja lisäksi hänen palkintokaapistaan löytyy muun muassa MM-kulta (vuodelta 2011), kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Italian Palermossa 2015 järjestetyissä purjehduksen EM-kisoissa van Rijsselberghe voitti hopeaa niinikään RS:X-luokassa. Tämä seuratasolla Waddenteamia edustava, 190-senttinen herra toimi myös Lontoon kesäkisoissa Alankomaiden lipunkantajana avajaisseremoniassa.

Tom Slingsby

Australian purjehduspiirien ylpeys Tom Slingsby on kestomenestyjä laser-luokkansa arvokisoissa. Vaikka olympiamitaleita Slingsbyltä löytyy ”vain” yksi Lontoon 2012 kisoista, on hän kuitenkin viisinkertainen maailmanmestari. Mies valittiin Australian vuoden urheilijaksikin olympiavoittonsa kunniaksi ja maassaan maineikas purjehtija onkin saanut saarivaltiossa lempinimen The Wind Whisperer (Tuulikuiskaaja).

Toni Stipanovi
Stipanovi on niittänyt mainetta Euroopanmestaruuskisoissa jo useiden vuosien ajan, mutta vielä sitä kirkkainta mitalia kroatialainen ei ole urallaan onnistunut voittamaan olympialaisissa ja MM-kisoissa. Paras olympiasijoitus miehellä on laser-luokan hopea Riosta 2016. Ikää Stipanovi
illa on vasta 30, joten melko todennäköisesti mies nähdään vielä vuonna 2020 Tokiossa jahtaamassa kauan haluamaansa kultamitalia…

Marit Bouwmeester

Tuulinen Alankomaat tuottaa jatkuvalla syötöllä maailman huipputason purjehtijoita, eikä 28-vuotias Bouwmeester tee sääntöön poikkeusta. Maanmiehensä van Rijsselberghen tavoin nainen voitti Riossa Laser Radial -luokassaan olympiakultaa kirkastaen Lontoon hopeamitalin värinsä. Kaksinkertainen maailmanmestari on myös todennäköisesti seuraavien olympiakisojen vahvin mestarisuosikki.

Tuuli Petäjä-Sirén

Olisi huutava vääryys jättää Petäjä-Sirén listan ulkopuolelle, vaikka kansainvälistä arvokisamenestystä naiselta ei löydy Lontoon 2012 hopeamitalin lisäksi kuin EM-pronssi samaiselta vuodelta. Ennen siirtymistään menestyksekkäästi RS:X-purjelautaluokkaan hän kilpaili muun muassa 420- ja 470-luokissa. Vuoden urheilija vuosimallia 2013 kantoi myös Suomen olympiajoukkueen lippua Brasiliassa 2016.

Thomas Johanson

Listamme ei olisi täydellinen ilman maamme ehkä menestyksekkäintä purjehtijaa. Johanson oli voittamassa Sydneyssä 2000 Jyrki Järven kanssa 49er-luokan olympiakultaa ja tätä ennen hän oli voittanut Laser-luokassa maailmanmestaruuden ja EM-tittelin. Johanson osallistui yhteensä kolmiin olympialaisiin ja hän on myös kahdesti ottanut osaa Volvo Ocean Raceen.