Purjehduskesä 2017: Ota nämä tapahtumat kalenteriisi ylös

Home / Blog / Purjehduskesä 2017: Ota nämä tapahtumat kalenteriisi ylös

Purjehduskesä 2017: Ota nämä tapahtumat kalenteriisi ylös

Kevään myötä myös karussa Pohjolassa purjehduskausi on valmiina alkamaan toden teolla, kun jäiden sulamisen myötä varsinainen harjoittelukausi pääsee myös Suomessa alkamaan. Kilpatason purjehtijat ovat jo tammikuusta asti kiertäneet alkuvuoden kisoja ja harjoituspaikkoja, mutta nyt myös Euroopassa päästään vesille. Vaikka itse et kilpailuihin osallistuisikaan ja haluat nauttia mielummin purjehduksesta katsojan roolissa, lunasta itsellesi netin paras bonuskoodi, jonka avulla teet korkealuokkaisista regatoista ja lähdöistä entistä jännittävämpää!

Suomi on maailman mittapuullakin purjehduksen huippumaita ja siitä todisteena meiltä löytyy lukuisia arvokisamitaleja, useita olympiaedustajia ja jopa maailman arvostetuimpia valmentajia. Olosuhteet eivät ehkä ole aivan ideaalit, mutta Itämeren ja Pohjanlahden rannikoilta löytyy yksittäisiä, laadukkaita harjoittelupaikkoja, joissa kehitystä tapahtuu vuosi vuodelta. Oman haasteensa harjoittelemiseen tuo Suomen pitkät talvet ja yleinen kylmä lämpötila, joka vaikuttaa veden ominaisuuksien lisäksi purjehtijan suorituskykyyn ja veneen fyysisiin ominaisuuksiin. Perinteisesti suosittuja purjehduskaupunkeja maassamme on Helsinki, Oulu ja Turku, joista myös löytyvät Suomen suosituimmat ja menestyksekkäimmät purjehdusseurat.

Vaikka vuosi 2017 ei olekaan olympiavuosi, on purjehdusfanin kalenteri siitä huolimatta täynnä huippuluokan tapahtumia, joita ei kannata missata. Suomessa järjestettävä ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma on 6. päivä järjestettävä Season Start Match Race Cup, joka käydään Helsingin Koivusaaren vesistöissä. NJK eli Nyländska Jaktklubben r.f. järjestää toukokuussa myös Open Spring Cupin, joka on niin ikään monikansallinen kilpailu. Molemmat tapahtumat ovat ainoastaan J80-luokan veneille. Myös kansalliset rankingkisat starttaavat toukokuussa usean luokan ja kisatapahtuman voimin. 2.4mR-luokan joukkueiden Suomen mestaruudesta kamppaillaan taas Näsijärvellä 27.-28.5.

Naisten Match Race World Championship -purjehdus käydään tänä vuonna Suomessa, Helsingissä, kuin myös muita pienempiä kansainvälisiä kisoja. Lightning SM 2017 -tapahtuman järjestää tänä vuonna Jyväskylän veneseura elokuun alussa ja samana viikonloppuna, eli 4.-6. elokuuta Rauman purjehdusseura järjestää H-veneiden SM-kisat. Ehkä kiinnostavimman veneluokan, eli Finnjollan Suomen mestaruus ratkotaan myös Lounais-Suomessa syyskuun loppupuolella.

Kansainvälisiä huipputapahtumia toki järjestetään pitkin kesää myös maamme rajojen ulkopuolella. TP52-luokan MM-kisat käydään jo toukokuussa Italiassa, Scarlinossa ja kisojen aikaan saapasmaassa kisataan myös kolmen muunkin maailman purjehdusliiton alaisen kisan merkeissä. Neljän vuoden välein järjestettävät purjehduksen MM-kisat ovat tänä vuonna myös aivan kynnyksellä ja Tanskassa elokuun lopulla järjestettävien arvokisojen karsintatapahtumia käydäänkin viime vuotta tiiviimpään tahtiin. Viimeksi maailmanmestaruudesta kamppailivat Espanjan auringon alla yli 1100 purjehtijaa 82 maasta ja Aarhusin kisoihin on odotettavissa vähintään samanmoinen osallistujamäärä. Noin 40% maakohtaisista olympiakisapaikoista Tokion 2020 kesäkisoihin jaetaan Tanskassa, joten urheilijat ympäri maailmaa panostavat syystäkin ensi vuoden elokuuhun.

World Cupissa päästäänkin jo heinäkuun alkupuolella todelliseen kisatunnelmaan, kun juuri Espanjan Santanderissa kilpaillaan maailmancupin finaalin merkeissä. Edustettuina tuolloin ovat kaikki olympialuokat ja niiden parhaimmat purjehtijat. Kesän 2017 ehkä merkittävin yksittäinen kisatapahtuma on fanien onneksi seurattavissa ilmaiseksi näillä näkymin kansainvälisen lajiliiton World Sailingin viralliselta YouTube-kanavalta nimeltään World Sailing TV. Maailmanlaajuista mediahuomiota nauttiva valtameripurjehduskisa Volvo Ocean Race 2017-2018 starttaa puolestaan lokakuun 11. päivä Alicantesta, Espanjasta ja tämän vuoden puolella kilpailussa nähdäänkin yhteensä neljä etappistarttia eri puolelta maailmaa.

Suomen purjehdusmaajoukkue on esittänytkin pirteitä otteita pitkin maailmancupin osakilpailuja ja tilanne maajoukkueen sisällä näyttääkin hyvin positiiviselta. Etenkin Laser radial -luokassa vuodesta toiseen loistanut Tuula Tenkanen on hyvässä arvokisavireessä ja naisen otteita ja valmistautumista kohti Tanskan 2018 kisoja kannattaakin ehdottomasti seurata pitkin kesää. Myös Tapio Nirkko on yksi vahva ehdokas olympia- ja MM-kisajoukkueeseen. Nirkko purjehtii luokassa Finnjolla. Koko yhdeksän hengen maajoukkuetta ja heidän kuulumisiaan voi seurata joko Suomen purjehdusmaajoukkueen kotisivuilta tai sosiaalisessa mediassa.

Veneet, purjehtiminen ja urheileminen kuuluvat kaikki olennaisena osana Suomen kesään ja haluammekin toivottaa kaikille purjehduksen ystäville erittäin mukavaa alkavaa kevättä ja kesää 2017 ja jännittäviä hetkiä kisatapahtumien äärellä! Kannattaa käydä tarkistamassa Suomen purjehdusliiton sivujen kisakalenterista juuri sinua lähimmät tapahtumat, jotta pääset nauttimaan urheilun huumasta parhaimmillaan – eli paikan päällä.