Suomen junioripurjehduksen taso kestävällä pohjalla

Home / Blog / Suomen junioripurjehduksen taso kestävällä pohjalla

Suomen junioripurjehduksen taso kestävällä pohjalla

Mikä tekee menestyneen urheilijan? Motivaatio, taito, lahjakkuus, olosuhteet, hyvät taustajoukot ja moni muu seikka. Mikä taas tekee menestyneen urheilumaan? Tähän kysymykseen ei voi vastata yksilöllisellä tasolla nojaten yksittäisten tähtien kilpailumenestykseen, vaan kyse on pitkäjänteisestä, sitoutuvasta toiminnasta, toimivasta strategiasta ja toimintasuunnitelmasta ja terveistä toimintakehyksistä ja arvoista. Yksittäisiä supertähtiä voi nousta lajista kuin lajista missä päin maailmaa tahansa, mutta jos kansainvälistä menestystä tahtoo tavoitella vuodesta toiseen, täytyy kääntää katse ammattilaisurheilijoista junioreihin, nuoriin nouseviin tähtiin.

Tarkasteltaessa lähemmin esimerkiksi Kanadan jatkuvaa jääkiekkomenestystä huomataan, että nuorten urheilijoiden arvostaminen lajin sisällä on suurta. Liian usein nostetaan seuran keulakuvat ja edustusjoukkueet turhan korkealle jalustalle ja näin luodaan aivan turhaan kuilua junioritoimijoihin. Ammattiurheilijoiden arki on luonnollisesti erilaista ja harjoitus- ja kilpailurytmit vaativat tiettyjä erioikeuksia, mutta kun junioriurheilijoitakin kunnioitetaan heidän omaa tasoaan ja kilpailuviettiään vastaavalla tavalla, varmistetaan, ettei missään vaiheessa urheilijan urapolkua menetetä potentiaalisia huippulupauksia muihin seuroihin tai kokonaan lajin parista pois. Nykyään seurojen sisällä puhutaan urapoluista ja niiden rakentamisesta ja kokopäiväisiä junioripäälliköitä löytyy jo monen Suomen urheiluseuran toimistosta.

On toki helppo puhua, että junioriurheilua tulisi tukea ja arvostaa enemmän, mutta vaikeampaa on löytää toimivia, monistettavia ja yksinkertaisesti toteutettavia keinoja. Seuran omilla sivuilla uutisointi nuorempien ikäluokkien kisatapahtumista on yksi halpa ja helppo keino osoittaa, että urheiluseura on paljon muutakin, kuin sen kansikuvaurheilijat. Etenkin kamppailulajeista tuttua mentoritoimintaa olisi syytä levittää dojojenkin ulkopuolelle, sillä omien idoleidensa kanssa treenaaminen tai heiltä treenivinkkien saaminen on kultaakin kalliimpaa nuorille urheilijanaluille.

Miten tämä kaikki liittyy purjehtimiseen, te kysytte? No, Espoossa syyskuun lopulla järjestetyissä jatkoluokkien nuorten SM-kisoissa nähtiin yli 100 nuorta purjehtijaa tositoimissa ja kisatunnelmaa haistellessa kävi selväksi, että tätä tapahtumaa ei ylenkatsottu ”junioreiden touhuiluna”, vaan kisaviikonloppu työllisti purjehduksen parissa useita vuosia pitkän ja tärkeän työn tehneitä seuratoimijoita ja median edustajiakin paikan päällä oli ilahduttavan paljon. Ei ole sattumaa, että pienestä maastamme nousee joka vuosi uusia MM-kisaedustajia ja olympiaurheilijoita, sillä ammattimaiseen kisatoimintaan annetaan Suomessa puitteet jo pienestä pitäen. Ja onhan sekin täysi totuus, että purjehduksessa iällä on häviävän pieni vaikutus. Kyllä se meri samalla tavalla kohtelee aikuista, kuin 15-vuotiastakin.

Nuorten SM-kisojen järjestäjätahotkin kehuivat kisatapahtuman sujuneen mukavasti ja hyvässä hengessä ja nuo kaksi ilmausta kuvaavatkin koko maamme purjehduksen nykytasoa: mukava ja hyväntahtoinen.

Itse kisojen lopputuloksia voi tarkastella Espoon Pursiseuran kotisivuilta.